Menu Content/Inhalt
Čaj arrow Pu-erh arrow PU-ERH
O 20728

PU-ERH


Cena: 46,00 Kč

Čaj Pu-erh.

Tento čaj je proslulý svými léčebnými účinky. Listy pochází ze širokolistých čajových stromů, které rostou v provincii JÜN-NAN. Pu-erh je jemný čaj, který je vhodný pro mladé i staré, zdravé i churavé. Vyznačuje se ojedinělou kombinací nezvyklých charakteristik. Jde o čaj vyráběný z mimořádně velkých listů, pěstuje se ve zvláštních podmínkách daných podnebím a půdou hor, je částečně fermentovaný.

Jeho zemitá až mírně zatuchlá příchuť je nejvýraznější po prvním zalití. Prodává se sypaný i lisovaný, přičemž názvy odpovídají tvaru výlisku. Čaj se sbírá třikrát ročně a zvláštní druhy se jmenují podle jednotlivých sklizní. V dřívějších dobách patřil pu-erh mezi nejvybranější čajové sorty, které byly podávány pouze čínským císařům. Běžnému lidu nebyla jeho konzumace vůbec povolena. V tradiční čínské medicíně je pu-erh pokládán za léčivo.

Účinky čaje pu-erh jsou vědecky podloženy výzkumy lékařů z Institutu medicíny v Kunmingu, ale i z nemocnice St. Antonie v Paříži.

Skvělé výsledky nejvíce proslavily čaj v následujících 3 hlavních oblastech:

1)      je účinným pomocníkem v boji s nadváhou, je nazýván též požíračem tuku. Je vhodným doplňkem pro provádění očistných kůr a postních kůr.

2)      Redukce hladiny cholesterolu v krvi. Při pravidelném pití 3 šálků denně ji lze snížit až o 13% za měsíc a to bez zatěžování ostatních orgánů, jak se tomu děje při podávání léků.

3)      Aktivizace látkové výměny v játrech při snižování hladiny alkoholu v krvi.  Hladina alkoholu klesá o 0,45 promile rychleji za 2 hodiny.

Mezi další klinicky ověřené účinky patří : ochrana před infekčními chorobami, zabraňuje množení bakterií, usnadňuje trávení, posiluje imunitní systém, pročišťuje organismus a působí antidepresivně.

Při výrobě čaje pu-erh dochází k stlačování čajových lístků a poté dostávají svojí příležitost k působení kmeny specifických bakterií, které pozvolnou fermentací mění zelený čaj během dlouholetého skladování za kontrolovaných podmínek v pu-erh čaj. Dodnes je jeho výroba zastřena rouškou tajemství, jenž je dobře střeženo.

Pu-erh se obyčejně skladuje dlouho – podle asijské tradice se za nejlepší považují lístky pokryté jemnou vrstvou plísně. Co se však týká omezování hladiny cholesterolu, 2 univerzitní studie výzkumného lékařství v Japonsku neprokázaly mezi 2 roky starým a 20 let starým čajem pu-erh žádný podstatný rozdíl.

Příprava: na jeden šálek doporučujeme max. 3g čaje. Doba luhování čaje je 2-5 minut.