Menu Content/Inhalt

Čaj

Nabízíme velice oblíbené čaje zelené, černé i částečně fermentované oolongy – všechny tyto druhy nabízíme také s různým ochucením. Dalším druhem jsou tzv. nečaje. To znamená, že nenachází původ v keři čajovníku. Řadí se sem ovocné směsi, lapacho, mate – cesmína paraquajská, ibišek, myrtovník citrónový, rooibos……Náš obchod nabízí velké množství druhů, proto věříme, že každý jedinec si může vybrat dle svého gusta.

Pití čaje není jen dlouhodobým zvykem naší společnosti, ale zejména zdraví prospěšnou záležitostí. Čaje obsahují mnoho vitamínů, minerálů, stopových prvků…. Každý druh ovšem v jiném množství.

Pro Vaší představu tabulka srovnání zeleného a černého čaje i kávy.



Karoten





Vitamin B1Vitamin B2Vitamin C
Zelený čaj
Senča
13





0,351,4250
Mačča

29





0,61,3560
Černý čaj

0,9





0,10,80
Káva0





00,120



Čaj Pu-erh.

Tento čaj je proslulý svými léčebnými účinky. Listy pochází ze širokolistých čajových stromů, které rostou v provincii JÜN-NAN. Pu-erh je jemný čaj, který je vhodný pro mladé i staré, zdravé i churavé. Vyznačuje se ojedinělou kombinací nezvyklých charakteristik. Jde o čaj vyráběný z mimořádně velkých listů, pěstuje se ve zvláštních podmínkách daných podnebím a půdou hor a je jen částečně fermentovaný, ale více než oolongy.

Jeho zemitá až mírně zatuchlá příchuť je nejvýraznější po prvním zalití. Prodává se sypaný i lisovaný, přičemž názvy odpovídají tvaru výlisku. Čaj se sbírá třikrát ročně a zvláštní druhy se jmenují podle jednotlivých sklizní. V dřívějších dobách patřil pu-erh mezi nejvybranější čajové sorty, které byly podávány pouze čínským císařům. Běžnému lidu nebyla jeho konzumace vůbec povolena. V tradiční čínské medicíně je pu-erh pokládán za léčivo.

Účinky čaje pu-erh jsou vědecky podloženy výzkumy lékařů z Institutu medicíny v Kunmingu, ale i z nemocnice St. Antonie v Paříži.

Skvělé výsledky nejvíce proslavily čaj v následujících 3 hlavních oblastech:

je účinným pomocníkem v boji s nadváhou, je nazýván též požíračem tuku. Je vhodným doplňkem pro provádění očistných kůr a postních kůr.

Redukce hladiny cholesterolu v krvi. Při pravidelném pití 3 šálků denně ji lze snížit až o 13% za měsíc a to bez zatěžování ostatních orgánů, jak se tomu děje při podávání léků.

Aktivizace látkové výměny v játrech při snižování hladiny alkoholu v krvi. Hladina alkoholu klesá o 0,45 promile rychleji za 2 hodiny.

Mezi další klinicky ověřené účinky patří : ochrana před infekčními chorobami, zabraňuje množení bakterií, usnadňuje trávení, posiluje imunitní systém, pročišťuje organismus a působí antidepresivně.

Při výrobě čaje pu-erh dochází k stlačování čajových lístků a poté dostávají svojí příležitost k působení kmeny specifických bakterií, které pozvolnou fermentací mění zelený čaj během dlouholetého skladování za kontrolovaných podmínek v pu-erh čaj. Dodnes je jeho výroba zastřena rouškou tajemství, jenž je dobře střeženo.

Pu-erh se obyčejně skladuje dlouho – podle asijské tradice se za nejlepší považují lístky pokryté jemnou vrstvou plísně. Co se však týká omezování hladiny cholesterolu, 2 univerzitní studie výzkumného lékařství v Japonsku neprokázaly mezi 2 roky starým a 20 let starým čajem pu-erh žádný podstatný rozdíl.

Příprava: na jeden šálek doporučujeme max. 3g čaje. Doba luhování čaje je 2-5 minut.

Co obsahuje velmi oblíbený rooibos?

Železo ve velmi dobře vstřebatelné formě. Je důležité zejména pro těhotné a kojící ženy a pro sportovce. Fluor posilující zubní sklovinu. Měď důležitou pro vstřebávání vitamínu C a železa. Vitamín C posiluje imunitní systém, působí jako antioxidant a pohlcovač volných radikálů, podporuje proudění krve v těle. Sodík a draslík – velmi vhodná kombinace pro podporu růstu svalové tkáně. Kyselina fenolová – působí proti plísním, bakteriím i virům. Rutin – působí jako antioxidant, podporuje prokrvení a zlepšuje látkovou výměnu. Je důležitý pro pacienty s vysokým krevním tlakem. Querzetin – podporuje vznik hormonu sirotin, který pomáhá při depresivních stavech a poruchách spánku.

Co dokáže čaj lapacho?

Lapacího umí velice dobře hubit bakterie, zárodky chorob, houby a viry a to i takové, které se ještě neprojevili natolik, aby je člověk sám na sobě zaregistroval. Lapacho obsahuje také mnoho vápníku, železa a selen. Selen je pro lidský organismus zvláště důležitý, protože čistí tělo od těžkých kovů. Dále obsahuje přírodní antimykotika, která chrání tělo před houbami a plísněmi a usnadňují při trávení příjem důležitých léčivých látek z tenkého střeva. Proto se tento čaj podává také namíchaný s bylinkami. Další z mnoha důležitých látek je LAPACHOL. Tato látka má jednoznačnou protivirovou aktivitu. Léčí žaludeční vředy vzniklé z nesprávných návyků při požívání stravy. Brání vzniku vředů, které jsou vyvolány stresovým přetížením. Léčebné účinky závisí hlavně na jeho pravidelném podávání. Pít by se měl čaj neslazený a mezi jídly na lačný žaludek. Příprava: 1lžíce na 1L vody – 5 minut vařit a 15 minut luhovat. Mnichovský badatel Bernard Kreher při výzkumu lapacha prokázal, že při pití tohoto čaje se posílí aktivita obranného systému člověka o více než 48%.

Další velmi zajímavý nečaj je mate. Nápoj mate pochází z listů stromu Cesmíny paraguayské, která roste ve střední a jižní Brazílii, v Uruquayi a v Argentině. V přírodě dosahuje výšky 14m. Na plantážích se kvůli sběru udržuje do výšky 5m.
Nápoj se vyznačuje výrazně povzbuzujícími vlastnostmi. Obsahuje „matein“, třísloviny a vitamíny A,B,C,E,B-komplex, magnesium, draslík, železo, vápník, křemík, a další. Je prokázáno, že mate tlumí únavu, mobilizuje duševní schopnosti, přitom bez následné únavy. Zahání také pocit hladu. Zvláště je nutno upozornit na pozitivní účinky maté pro celý lidský trávicí systém. Je účinným pomocníkem pro lidi dlouhodobě trpící zácpou. Podporuje také regeneraci poškozené střevní sliznice a normalizuje hladinu cukru v krvi. Působí proti zadržování přebytečného množství tekutin v těle. Aktivuje látkovou výměnu a pročišťuje tělo od toxických látek.

V ovocných směsí se téměř vždy nachází ibišek. Ibišek pochází z Afriky a jako stimulující rostlina se pěstuje v Asii, Americe a především v Africe. Rostlina je známa také jako: rosela, sorrel, karkadeh či karkadé. Sušené kalichy ibišku obsahují až 30% kyselin, především vinnou, citronovou, jablečnou a také ibiškovou. Z vitamínů obsahuje především vitamín C.
Kalichy jsou však cennou léčivou drogou, která je silně močopudná a přispívá k rozrušování močových kaménků. V zažívacím traktu a v močových cestách má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti skleróze a snižuje horečky. Ibiškový čaj je velmi oblíbený zejména pro jeho osvěžující chuť.

V naší nabídce jsme nezapomněli ani na příznivce čajů sáčkovaných. Jsou zde zejména čaje, které jsou vypěstované i zabalené přímo na Srí Lance. Ale také čaje od české firmy Diogena. Seznam naleznete v katalogu produktů.